Istoria scolii de karate Kyokushin este strans legata de legendara figura a creatorului sau, Masutatsu Oyama. Viitorul Kancho (fondator) s-a nascut in sudul Coreei in anul 1923, dar a trait cea mai mare parte a vietii sale in Japonia. Pe adevaratul sau nume Yung-I-Choi, Mas Oyama era inca de la varsta de 7 ani un asiduu practicant de Kempo, adevaratele sale calitati fizice si moralul de luptator inascut iesind la suprafata in adolescenta, cand a progresat uimitor de repede in studiul Judo-ului.
Insa evenimentul care-i va marca existenta va fi intalnirea cu Gichin Funakoshi in Dojo-ul Universitatii Takushoku si descoperirea Karate-ului, unde printr-o perseverenta iesita din comun va obtine centura neagra 2 DAN la 17 ani, iar la numai 20 ani va deveni cea mai tanara centura neagra 4 DAN.
In anul 1946, intr-o Japonie rascolita de razboi, Mas Oyama il conoaste pe So Nei Chu, maestru de Karate Goju-Ryu si adept fervent al cultului budist Nichiren. In anul urmator, castigand cu usurinta primul Campionat National de Karate al Japoniei si profund marcat de personalitatea si sfaturile maestrului sau, Oyama se retrage pe muntele Minobu din prefectura Chiba, convins fiind ca numai o experienta neobisnuita poate sa-i releve esenta Karate-ului.
Singur si departe de tot ce inseamna civilizatie, locuind intr-o cabana de lemn si avand strictul necesar pentru a supravietui, incepe un program de pregatire caracterizat printr-un efort fizic si psihic extrem de dur.
Antrenamentele incepeau in zori la ora 5.00 cu o sedinta de meditatie Zen, urmata de "inviorarea" la izvorul din apropiere si de o alergare in teren accidentat, apoi lucra la makiwara tehnici repetate de mii de ori. Dupa amiaza lucra la sacul de nisip si facea exercitii de forta folosind drept greutati busteni de copac, sau bucati de stanca. Loviturile de picior le perfectiona in contact direct pe trunchiurile de copac, iar detenta o exersa sarind zilnic peste niste tufisuri de bambus, care crescand il obligau sa sara din ce in ce mai sus. In momentele de repaos studia cartile clasice ale budismului, sau citea celebrele carti "Musashi" de Eiji Yoshikawa, sau "Go Rin No Sho" a lui Myamoto Musashi. Singurele sale distractii, pe care si le putea permite, erau pictura si cantatul la flaut.
Desi, initial, pregatirea trebuia sa se desfasoare pe o perioada de trei ani, sponsorul sau un om politic japonez si-a retras sprijinul, iar Mas Oyama este nevoit dupa 18 luni sa se intoarca in mijlocul civilizatiei.
Neavand adversari pe masura si hotarat sa-si demonstreze nivelul pregatirii sale, in cadrul unor demonstratii, Masutatsu Oyama se decide sa lupte cu mainile goale impotriva taurilor. In anul 1950, sub privirile a mii de spectatori, reuseste in urma unei inclestari titanice sa doboare un taur de 450 kg si sa-i franga coarnele cu
Ceea ce urmeaza nu este decat o consecinta fireasca a experientei, traita la limita de un maestru, ce demonstreaza ca limitele corpului uman sunt departe de a fi atinse, in pregatirea obisnuita a unui practicant de arte martiale
Masutatsu Oyama nu a refuzat nici o provocare, invingand de fiecare data, cele mai multe confruntari ale sale s-au terminat in mai putin de 30 de secunde, cand totul se incheia cu prima lovitura a maestrului. Practic, tehnicile erau imparabile, orice tentativa de acest gen ducea la ruperea bratului, a piciorului, ori dislocarea cotului sau a umarului adversarului sau. Luptele demonstrative cu taurii i-au adus, in schimb, o mare popularitate dar si oprobriul organizatiilor pentru protectia animalelor, maestrul reusind, in timp, sa omoare 3 tauri si sa rupa coarnele a 48 dintre cei 52 de tauri invinsi cu mainile goale.
In virtutea extraordinarei sale puteri, Oyama a fost supranumit "Godhand", iar in Japonia a fost un exemplu palpabil al maximei populare; "Ichi gekki, Hissatsu!", adica "O lovitura, moarte sigura!".
Stilul sau de lupta s-a dovedit net superior in practica si astfel, in anul 1963, s-a cristalizat sub denumirea de Kyokushinkaikan, adica scoala ultimului adevar, maestrul Masutatsu Oyama punandu-si amprenta puternicei sale personalitati asupra metodelor de antrenament si a stilului de lupta. Disciplina, eticheta severa, naturaletea pozitiilor, eleganta kata-urilor, deosebita varietate a tehnicilor de lupta si nu in ultimul rand eficienta deosebita, a facut din Kyokushin una din cele mai cunoscute scoli de Karate din lume.
Masutatsu Oyama a trait la Tokyo pana la data de 26 aprilie 1994, cand a intrat in legenda, lasand in urma o organizatie ce numara milioane de membri in lume, si un motto ce reprezinta spiritul peseverentei, spiritul de a nu te da batut in fata greutatilor; Ossu No Seishin. Acesta semnificand esenta Kyokushin-ului.
The Kyokushin way is :
head low (modesty) ..
eyes high (ambition) ..
mouth shut (serenity) ..
and practice, practice, practice ..
No comments:
Post a Comment