Wednesday, November 18, 2009

Portret de Kyokushin


Horatiu Adrian Neagoie- „Artele martiale mi se potrivesc ca o manusa“
Portret publicat in ziarul “Adevarul de Seara”-07.01.2010.



 
Horatiu Neagoie
Ofiter MapN si asistent universitar în cadrul Academiei Fortelor Tereste „Nicolae Balcescu“, Horatiu Neagoie este multiplu campion national la Kata si Kumite si a reusit sa dezvolte miscarea Kyokushin în Sibiu.

Profil
Nascut: 15 aprilie 1975, Hunedoara
Familie: casatorit, are o fetita
Studii: Institutul Militar de Infanterie si Chimie „Nicolae Balcescu“ Sibiu
Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul niverstiatii „Lucian Blaga
Master în Tehnologii Informatice Aplicate în Managementul Organizatiilor Soprtive
Doctorand în Securitate Nationala, la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I“, din Bucuresti

Pentru a respecta o traditie de familie, dar si pentru ca îi plac disciplina si lucrurile facute, Horatiu Neagoie a ales sa practice o cariera militara. Timpul liber si-l dedica însa artelor martiale, de care este legat pâna în maduva oaselor si despre care spune ca i se potrivesc ca o manusa.
Un stil de viata
Primul contact cu acest sport l-a avut în anul 1989, iar în anul 1993 a reusit deja sa-si deschida primul DOJO, o sala de antrenament care urma sa formeze multe talente la Sibiu. „Am început cu studiul Karate-ului Kyokushin în 1989, având marea sansa sa fiu instruit de un mare maestru, domnul Nicolaie Tudor. În scurt timp,artele martiale s-au transformat pentru mine dintr-un hobby într-un mod de viata, de care nu as mai putea sa ma despart vreodata. Misiunea acestui sport este de a forma oameni mai buni si caractere mai puternice, prin pregatire si perseverenta “, explica Sensei Horatiu.


Un stil de viata
Din dorinta de a dezvolta cât mai mult acest sport, Horatiu Neagoie a luat decizia de afiliere, în anul 2007, la Organizatia Internationala de Karate Kyokushin „IKO Sosai“ din Japonia, „singura organizatie de profil care continua în legalitate si cu succes învataturile si filosofia de viata ale fondatorului Karate-ului Kyokushin, Masutatsu Oyama“, dupa cum spune chiar el, lucru ce i-a permis organizarea si participarea la peste 15 competitii nationale, alaturi de ceilalti membri ai Clubului Sportiv „Musashi Dojo“.


Multiplu campion national
În prezent, are sub pregatire aproximativ 100 de practicanti, de la copii de câtiva ani pâna la seniori trecuti demult de prima tinerete.
Datorita pasiunii pe care o pune în cea ce face, rezultatele nu s-au lasat deloc asteptate, Clubul pe care îl conduce obtinând rezultate notabile la toate competitiile la care a luat parte. „Atât în 2008, cât si în 2009, Clubul a obtinut locul I pe tara la Kata si Kumite, doua sectiuni de competitie ale artelor martiale, reusind sa obtina cel mai mare punctaj din maximul posibil“, explica Horatiu.
Ca sportiv însa , el este multiplu campion national la Kata si Kumite, iar printre cele mai mari performante internationale se numara clasarea pe locul 5 la Campionatul Mondial din Tokyo de anul trecut. Are centura neagra 3 DAN, pe care a obtinut-o în urma unor evaluari facute de Comisii de Centuri Negre Superioare. „Ultimul grad l-am obtinut chiar cu Kancho Yoshikazu Suzuki, presedintele Organizatiei Internationale de Karate Kyokushin Iko Sosai“, spune acesta.
Când vine vorba despre viitor, planurile lui Horatiu se îndreapta tot spre sportul care l-a fascinat. „ Sper ca prin tot ceea ce facem aici, România sa devina o adevarata putere, atât în Europa, cât si la nivel mondial, un pilon de baza în relansarea si reconstructia miscarii Kyokushin“, încheie el.

Ce-i place
„ Îmi place sa petrec cât mai mult timp cu familia si profit de orice ocazie mi se iveste pentru acest lucru. Îmi place, de asemenea, sa ascult muzica de calitate si, în general, îmi place tot ce este frumos“, explica Horatiu Neagoie.


Ce nu-i place
„ Nu-mi plac oamenii prefacuti si coruptia“, spune, hotarât, Horatiu. În plus, adauga el, nu-i place sa-si asume meritele altora.

Întrebari si rapspunsuri
Ce va place mai mult, artele martiale sau activitatea din sistemul militar?
Nu pot sa aleg, ambele îmi plac si consider ca se îmbina foarte bine. Si asta pentru ca artele martiale îmi ofera echilibrul de care am nevoie în sistemul militar.
Ce alte pasiuni aveti?
Sunt pasionat de studiul limbii engleze si, în general, îmi place sportul. Am practicat handbal timp de opt ani si am jucat si fotbal.
Ce altceva v-ar fi placut sa faceti?
Cred ca asa mi-a fost destinul si, pentru ca mi se potriveste atât de bine, nu cred ca as fi putut face altceva vreodata.





 Nicolaie Tudor, maestru în arte martiale


Profil:
Născut la: 2 decembrie 1947, Tăşad, Bihor
Studii: Institutul Nicolae Grigorescu, Facultatea de Arte Plastice Bucureşti
Familie: trei copii şi o nepoată

Actualmente profesor de design vestimentar în cadrul Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, Nicolaie Tudor este pasionat de artele marţiale japoneze. Şi-a desăvârşit tehnica alături de maeştri japonezi.

Pasiune născută de eroii din poveste

Nicolaie Tudor a renunţat la Bucureşti şi s-a stabilit la Alba Iulia în anul 1985. De atunci, încearcă să transmită generaţiilor tinere experienţa dobândită în mai multe segmente de producţie, creaţie şi cercetare. Pasiunea pentru artele marţiale o are din copilărie. „Totul a început cu nişte cărţi de poveşti chinezeşti pe care le citeam prin clasa a doua şi care m-au făcut să-mi doresc să am haine şi maniere frumoase, să învăţ să mă comport ca eroi din poveste, să fac lucruri asemănătoare“, îşi aminteşte cu nostalgie Nicolaie Tudor.

Maestru în Aikido şi Kyokushin

De-a lungul timpului s-a antrenat cu instructori din Ungaria, maeştri din Anglia, SUA şi chiar Japonia. „M-am antrenat cu Masatake Fujita, cel care l-a avut ca şi profesor pe întemeietorul aikido-ului, Morihei Ueshiba. A fost o mare onoare pentru mine, mai ales când acesta a venit la Alba Iulia“, a spus senseiul albaiulian.

Acesta deţine mai multe centuri negre. „Sunt o persoană care ştie puţin mai mult decât un elev obişnuit şi care se antrenează puţin mai mult decât un elev. Sunt în zona nivelului de centuri negre, nivele care sunt recunoscute de federaţiile japoneze. Nu e important numărul centurilor, acestea sunt lucruri de suprafaţă“, a mai spus Nicolaie Tudor.

Singurul club de Aikido din Alba

Din anul 1997, Nicolaie Tudor a pus bazele „A.S. Budo Apulum Alba Iulia“, singurul club de Aikido din judeţ. „Suntem afiliaţi la Federaţia română de Aikido şi la Fundaţia Română Aikido Aikikai. Am organizat diferite întâlniri şi seminarii, inclusiv cu participare internaţională. În tot acest timp ne-am descurcat prin forţe proprii, iar oamenii care au trecut prin această sală de antrenamente au devenit adevărate exemple pentru comunitate“, a mai spus senseiul.

În anul 2008, a organizat Campionatele naţionale ale României la Alba Iulia, iar anul trecut competiţia a fost mutată în ultimul moment la Cluj-Napoca, autorităţile locale invocând lipsa spaţiului.  „Aveam nevoie din partea autorităţilor de un prijin de 2.000 de lei pentru a premia 47 de copii. Nu am primit banii. În ciuda eforturilor noastre de a-i convinge pe elevi că trebuie să fie serioşi în tot ceea ce fac, avem exemple negative în care este promovată superficialitatea, minciuna, lucruri care nu au nimic comun cu educaţia“, a mai precizat Nicolaie Tudor.

Cui se adresează Aikido?
N.T.: „Se adresează tuturor celor care doresc să se autounoască, să se educe. Nu are vârstă. În Aikido nu există competiţii. Nu aş sfătui un practicant să intre în sistemul competiţional, pentru că oricât de atrăgătoare ar fi ideea de a fi campion, performanţa distruge. Nu sunt de acord ca la 30 de ani să fii o legumă. Merg pe ideea că artele marţiale sunt un sistem în care evoluezi atât  fizic cât şi pshihic. Diplomele şi trofeele nu valorează nimic raportat la sănătate. Totuşi, cei care doresc, pot practica Kyokushin, sunt suport pentru K1“.

Cum se împacă artele marţiale cu designerul vestimentar?
N.T.: „Ambele promovează armonia. În primăvară, îmi susţin gradul didactic unu şi vreau să valorific unele planşe cu costume de epocă din perioada Art nouveau, 1890-1912.  Designerul care îmi place cel mai mult e poporul român, avem cele mai frumoase porturi tradiţionale“.

Ce-i place: „Îmi place viaţa. Vreau să mă bucur cât pot de acest dar. Iar atunci când Dumnezeu îmi va pregăti altceva, vreau să mă ia de pe tatami, salteaua de antrenament.“

Ce nu-i place: „Dacă îţi place viaţa, trebuie să o accepţi cu toate lucrurile pe care aceasta ţi le oferă. Când faci un lucru cu sufletul, treci peste tot. Faptul că te doare ceva sau că unii oamenii au ajuns acolo unde nu ar trebui, faptul că foarte mulţi nu au înţeles nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor şi acţionează împotriva fiinţelor lăsate de dumnezeu, aceastea sunt lucruri care nu-mi plac“.

Monday, November 9, 2009

Terminologie Kyokushin




International Karate Organization
KYOKUSHINKAIKAN
IKO SOSAI ROMANIA HONBU
<<The Original Sosai’s Karate Kyokushin>>
T E R M I N O L O G I E    K Y O K U S H I N

ANATOMIE GENERALĂ
(părţile corpului)
AGO                           ---------------------                Bărbie
HANA                        ---------------------                Nas
ATAMA                     ---------------------                Cap
KAO                            ---------------------                Faţă
GAMMEN                ---------------------                Faţă
KUBI                         ---------------------                Gât
KUCHI                      ---------------------                Gură
ME                             ---------------------                Ochi
MIMI                         ---------------------                Ureche
NODO                       ---------------------                Torsul gâtului
HARA                        ---------------------                Abdomen
HIZO                         ---------------------                Splină (coaste)
KATA                         ---------------------                Umăr
KINTAMA                ---------------------                Testicule
KOSHI                      ---------------------                Şold
MIZO-OCHI            ---------------------                Plexul solar
MUNE                        ---------------------                Piept
ROKKOSTU             ---------------------                Coastă
SAKOSTU                 ---------------------                Claviculă
SENAKA                    ---------------------                Spate
SHINZO                    ---------------------                Inimă
SOKEI                        ---------------------                Stinghie
EMPI                          ---------------------                Cot
HAISHU                    ---------------------                Dosul palmei
HIJI                            ---------------------                Cot
KANSETSU               ---------------------                Articulaţie
KENTOS                    ---------------------                Monturi
KOBUSHI                 ---------------------                Pumn
KOKEN                      ---------------------                Partea superioară a  încheieturii mâinii
KOTE                         ---------------------                Antebraţ (partea superioară)
SHOTEI                     ---------------------                Podul palmei
SHUTO                      ---------------------                Cantul (tăişul) palmei
TE                                ---------------------                Mână
TEKUBI                     ---------------------                Încheietura mâinii
TOHA                         ---------------------                Arc creat între degetul mare şi index
UDE                            ---------------------                Braţ
WAKI                         ---------------------                Groapa braţului (sub-braţ)
YUBI                           ---------------------                Deget

PICIOARE
(coapse, gambe, articulaţii, laba piciorului):
ASHI                          ---------------------                Picior
ASHIKUBI                ---------------------                Gleznă
ASHIYUBI                ---------------------                Deget de la picior
CHUSOKU                ---------------------                Periniţa piciorului
FUTO-MOM             ---------------------                Coapse
HIZA                          ---------------------                Genunchi
KAHANSHIN           ---------------------                Partea inferioară a corpului
KANSETSU              ---------------------                Articulaţie
SUNE                         ---------------------                Tibia
TSUMASAKI            ---------------------                Vârful degetelor de la picioare
CHUSOKU                ---------------------                Periniţa labei piciorului
HAISOKU                 ---------------------                Bolta labei piciorului
HIZA                           ---------------------                Genunchi
KAKATO                    ---------------------                Calcâi
SOKUTO                   ---------------------                Cantul labei piciorului
SUNE                         ---------------------                Tibie
TEISOKU                  ---------------------                Arcada piciorului

BRAŢE/ANTEBRAŢE/MÂINI
EMPI                         ---------------------                Cot
HAISHO                   ---------------------                Dosul mâinii
HIJI                           ---------------------                Cot
HIRAKEN                ---------------------                Lat de pumn
HITOSASHIYUBI  ---------------------                Degetul arătător
IPPON-KEN            ---------------------                Lovitură cu încheietura degetului mare
IPPON NUKITE     ---------------------                Lovitură cu un singur deget
KEIKO                      ---------------------                Cioc de pasăre
KOBUSHI                ---------------------                Pumn
KOKEN                     ---------------------                Partea superioară a încheieturii mâinii
KOTE                         ---------------------                Antebraţ
NAKAYUBI              ---------------------                Degetul mijlociu
NIHON-NUKITE   ---------------------                Două degete
NUKITE                   ---------------------                Degetele mâinii
SEIKEN                    ---------------------                Partea din faţă a pumnului
SHOTEI                    ---------------------                Podul palmei
SHUTO                     ---------------------                Cantul palmei
TETTSUI                  ---------------------                Pumn cu partea de jos
TOHO                       ---------------------                Potcoava mâinii (deschiderea dintre degetul mare şi degetul arătător)
URAKEN                  ---------------------                Dosul pumnului

TERMINOLOGIE SPECIFICĂ COMPETIŢIEI
AKA                            ---------------------                Roşu
AKA NO KACHI      ---------------------                Victoria roşului
AWASETE IPPON ---------------------                 Victorie prin punct compus (două jumătăţi)
BOGU                        ---------------------                Echipament de protecţie
BOGYO                     ---------------------                Apărare/Defensivă
CHUI                          ---------------------                Avertisment pentru tehnică ilegală
CHURYO-KYU        ---------------------                Categorie de luptă de greutate medie
ENCHO-SEN            ---------------------                Prelungire luptă (extensie)
FUKUSHIN              ---------------------                Arbitru de colţ
GAM-MEN KOGEKI --------------------- Atac nepermis/ilegal la cap
GAM-MEN ODA     ---------------------                Lovitură nepermisă/ilegală la cap
GENTEN                   ---------------------                Penalizare jumătate de punct (de obicei rezultatul a două CHUI)
HAJIME                    ---------------------                Start, porniti!
HANSOKU CHUI  ---------------------                Avertisment oficial
HANSOKU KACHI ---------------------               Victorie prin descalificarea adversarului
HANSOKU MAKE ---------------------                 Învins prin descalificare
HANTEI                    ---------------------                Decizia arbitrilor!
HANTEI ONEGAISHIMASU ---------- “Decizia, vă rog!” Expresie folosită de către arbitrul central la finalul luptei în vederea exprimării deciziilor arbitrilor de colţ. Poate fi înlocuită/însoţită şi de fluier.
HANTEI TORIMASU -------------------  “Decizia, vă rog!” Expresie folosită de către arbitrul central la finalul luptei în vederea exprimării deciziilor arbitrilor de colţ. Poate fi înlocuită/însoţită şi de fluier.
HATA                         ---------------------                Steag
IHAN                          ---------------------                Ilegal/Interzis
IK-KAI SEN              ---------------------                Primul tur de luptă
IPPON                        ---------------------                Punct întreg
JOGAI                        ---------------------                În afara suprafeţei de luptă
JONAI                        ---------------------                În interiorul suprafeţei de luptă
JUN-JUN KESSHO-SEN --------------               Sferturi de finale
JUN KESSHO-SEN ---------------------  Semifinale
JUN-YUSHO           ----------------------  Luptător în finală
JURYO-KYU            ----------------------  Categoria de luptă super-grea
KACHI                      ---------------------                Victorie
KAMAETE               ---------------------                În gardă!/Gata de luptă!
KEGA                         ---------------------                Rănire
KEIRYO-KYU          ---------------------                Categoria uşoară de luptă
KESSHO-SEN         ---------------------                Finală
KOGEKI                   ---------------------                Atac
KOJIN                       ---------------------                Individual
KOJIN-SHUGI       ---------------------                Eveniment Individual (ex: Kata Individual)
KOKUSAI TAIKAI ---------------------                Turneu Internaţional
MITOMEZU/MITOMENAI -----------              Nu e clar! Nu se aprobă! (la cererea arbitrului central, în cazul în care tehnica nu a fost clară şi nu s-a ajuns la nici un compromise cu arbitrii de colţ).
NI-I                            ---------------------                Finalist, locul doi
NIKAI-SEN              ---------------------                Turul 2 de luptă
ODA                           ---------------------                Lovitură (la faţă)
OTAGAI                    ---------------------                Unul către celălalt
OTAGAI NI REI     ---------------------                Salutul, unul către celălalt
SAISHU ENCHO-SEN -----------------               Repriza/Extensia finală
SAN-I                         ---------------------                Locul 3
SAN-KAI SEN         ---------------------                Turul 3 de luptă
SEKAI TAIKAI        ---------------------                Campionat Mondial
SENBATSU TAIKAI ---------------------             Turneul de Selecţie/Eliminare
SHIAI                        ---------------------                Luptă de turneu
SHIAI-JO                 ---------------------                Suprafaţă de luptă
SHIK-KAKU            ---------------------                Descalificare
SHINPAN(-IN)       ---------------------                Arbitru/Judecător
SHIRO                      ---------------------                Alb
SHIRO NO KACHI ---------------------               Victoria albului
SHOMEN                  ---------------------                (Către) În faţă, Masa Oficială
SHOMEN NI REI  ---------------------                Salutul către Masa Oficială
SHUSHIN                ---------------------                Arbitru de centru
SHUSHIN NI REI ---------------------                Salutul către arbitrul de centru
SHUSHIN                ---------------------                Arbitru de centru
TAIJU                       ---------------------                 Greutate
TAIJU HANTEI      ---------------------                 Decizie la greutate
TAIKAI                     ---------------------                 Turneu
TAMESHIWARI    ---------------------                Spargerea scândurilor
YAME                        ---------------------                Stop
YUSEI KACHI         ---------------------                Câştig prin superioritate
YUSHO                     ---------------------                Câştigător, Locul I
ZENKOKU TAIKAI ---------------------              Campionatele naţionale
ZOKO                        ---------------------                Continuarea luptei
WAZA-ARI               ---------------------                Jumătate de punct

DIRECŢII GENERALE
AGE/KEAGE           ---------------------                Ridicare cu elan
CHUDAN                 ---------------------                Nivelul mediu
ENKEI                        ---------------------                Circular
GEDAN                      ---------------------                Nivelul inferior
GYAKU                      ---------------------                Opus
JODAN                      ---------------------                Nivelul superior
JUJI                            ---------------------                Încrucisat
JUN                           ---------------------                La nivelul umărului
MAWASHI               ---------------------                Circular, rotund
MOROTE                 ---------------------                Ambele
OI                                ---------------------                Partea avansată
OROSHI                   ---------------------                Descendent
SAYU                         ---------------------                Lateral, Stânga-dreapta
SHOMEN                 ---------------------                Înspre înainte
SOTO                         ---------------------                Din exterior spre interior
TOBI                          ---------------------                Săritură
UCHI                         ---------------------                Din interior spre exterior
YOKO                        ---------------------                Lateral
MAE                           ---------------------                Către înainte
USHIRO                   ---------------------                Către înapoi
MIGI                          ---------------------                Dreapta
HIDARI                    ---------------------                Stânga
MIGI-MAE               ---------------------                Dreapta faţă
MIGI-USHIRO       ---------------------                Dreapta spate
HIDARI-MAE         ---------------------                Stânga faţă
HIDARI-USHIRO ---------------------                Stânga spate
NANAME                 ---------------------                În diagonală

NIVELE
CHUDAN     -----------        Nivelul mijlociu, zona trunchiului (de la centură la baza gâtului)
GEDAN         -----------        Nivelul inferior, zona Picioarelor (de la centură în jos)
JODAN         -----------        Nivelul superior, zona capului (de la baza gâtului în sus)

TERMINOLOGIE GENERALĂ SPECIFICĂ ANTRENAMENTULUI
SEIZA-SHITE         ------- A se aşeza în genunchi (începând cu gradele mari)
DOJO KUN              ------- Jurământul în dojo
SHINDEN NI REI ------- Salutul spiritual
MOKUSO                 ------- Meditaţie cu ochii închişi
MOKUSO-YAME   ------- Deschiderea ochilor şi terminarea meditaţiei
KANCHO-NI-REI  ------- Salutul pentru Kancho
SHIHAN/SENSEI/SEMPAI NI ARIGATO GOSAI MASHITA------- Salutul pentru maestru/profesor/instructor
OTAGAI NI ARIGATO GOSAI MASHITA------- Salutul între colegi
TATE-KUDASAE               ------- A se ridica în picioare
ASHI O FUITE                   ------- Scuturaţi picioarele!
CHIKARA IRETE               ------- Cu putere/ în forţă
FUITE                                   ------- A scutura (mâinile sau picioarele)
FUMIKONDE                     ------- A se mişca de-a lungul podelei
GEIKO HAJIME                ------- Începerea instruirii
HAJIME                               ------- Start, începeţi!
HANTAI                               ------- Partea opusă (schimbare)
IBUKI                                    ------- Respiraţie energică cu sunet
IDO-KIHON                        ------- Tehnicile de bază
IDO-GEIKO                         ------- Tehnicile esenţiale
KAITEN                                ------- Învârtire, întoarcere în sens invers
KAMAETE                           ------- În gardă
KIAI                                       ------- Strigătul de luptă
KIAI IRITE                          ------- Strigătul de luptă cu putere
KIHON                                 ------- Esenţialul
KIME                                     ------- Lovitură concentrată
KUMITE                               ------- Luptă
IPPON KUMITE                ------- Un singur atac
JIYU KUMITE                    ------- Luptă liberă
JISSEN KUMITE               ------- Luptă full contact
MAWATTE                          ------- Întoarcere
NAORE                                 ------- Revenire la poziţia iniţială
NOGARE                              ------- Tehnică de respiraţie
OSU!                                      -------  Înteleg; respectul si aprecierea celorlalti
OSU! YOROSHIKU ONEGAI SHIMASU------- Te rog să-mi fii partener
OSU! ARIGATO GOSAI MASHITA------- Multumesc că ai lucrat cu mine
OTAGAI                                ------- Coleg (i)
REI                                         ------- Salut
SAGARI                                ------- Mergând inapoi
SEIZA                                    ------- Poziţia în genunchi
SHITSUREI SHIMASU   ------- Scuze pentru întârziere
TATE                                     ------- În picioare
TO O FUITE                        ------- Scuturarea braţelor
URA                                       ------- Pe dos, invers
YAKUSOKU KUMITE      ------- Luptă cu temă
YAME                                    ------- Stop
YASUME                              ------- Relaxare
YOI                                         ------- Gata de execuţie (poziţie intermediară)
YUK-KURI                           ------- Încet (uşor, în executarea unei tehnici)

NUMERELE ŞI SISTEMUL NUMERELOR
Japonezii posedă două sisteme de numere, unul care este din origini iar altul chinez. Numerele japoneze sunt folosite în chestiuni privind vârsta şi când ne referim la cantităţi de obiecte; numerele chinezeşti se folosesc pentru măsuri, bani şi distanţe.
Chinez                                            Japonez
1 = hitotsu, hito                               1 = ichi
2 = futatsu, futa                             2 = ni
3 = mittsu, mi                                  3 = san
4 = yotsu, yon yo                             4 = shi*
5 = itsutu, itsu                                 5 = go
6 = muttsu, mu                               6 = roku
7 = nanatsu, nana                          7 = shichi
8 = yattsu, ya                                   8 = hachi
9 = kokonotsu, kokono                 9 = ku
10= to, to                                          10 = ju
11 = ju-ichi
12 = ju-ni, etc
20 = niju
30 = sanju
40 = yonju
50 = goju
60 = rokuju
70 = nanaju
80 = hachiju
90 =kyuju
100 = hyaku
1000 = sen
10000 = man
HYAKU-HACHIJU-DO    ------- 180 de grade
KYUJU-DO                          -------  90 de grade
YONJUGO-DO                   ------- 45 de grade
KAI                                         ------- de atâtea ori
IK-KAI                                  ------- o dată
NIKAI                                    ------- de două ori
SANKAI                                ------- de trei ori
YONKAI                                ------- de patru ori
GOKAI                                  ------- de cinci ori
ROK-KAI                              ------- de şase ori
NANAKAI                             ------- de şapte ori
HAK-KAI                              ------- de opt ori
KYU-KAI                              ------- de nouă ori
JUK-KAI                               ------- de zece ori
GOJUK-KAI                        ------- de 50 de ori
HYAK-KAI                           ------- de 100 de ori
WAZA                                    ------- Tehnică
BARAI                                   ------- A bloca
CHOKUZUKI                      ------- Lovitură de pumn directă
ENKEI                                   ------- Circular
GERI                                      ------- Lovitură cu piciorul
GYAKU                                  ------- Opus
JUJI                                       ------- Încrucişat
KAKE                                     ------- A prinde sub formă de cârlig
KEKOMI                              ------- Lovitură prin împingere
GERI-WAZA                        ------- Tehnici de lovire cu piciorul
MOROTE                             ------- Cu ambele braţe
NAGE                                    ------- Aruncare
OI                                           ------- Partea avansată
TAOSHIWA                         ------- Tehnica de doborare
TOBI                                      ------- Săritură
TOBI GERI                          ------- Lovitură de picior executată prin săritură
TSUKI                                   ------- Lovitură cu pumnul
UKE                                       ------- Blocaj
UKE Waza                           ------- Tehnici de blocare
WAZA                                    ------- Tehnică

TEHNICI DE BAZĂ
SEIKEN TSUKI                              ------- Tehnică frontală executată cu pumnul
SEIKEN CHUDAN TSUKI          ------- Lovitură de pumn la nivel mediu
SEIKEN JODAN TSUKI              ------- Lovitură de pumn la nivel superior
SEIKEN AGO UCHI                      ------- Lovitură de pumn la bărbie
SEIKEN MAWASHI UCHI         ------- Lovitura de pumn circulară
URAKEN                                          ------- Lovitură cu dosul pumnului
URAKEN SHOMEN UCHI          ------- Lovitură spre faţă cu dosul pumnului
URAKEN SAYU UCHI                  ------- Lovitură înspre lateral cu dosul pumnului
URAKEN HIZO UCHI                  ------- Lovitură la coaste cu dosul pumnului
URAKEN MAWASHI UCHI       ------- Lovitură circulară în spatele capului
HIJI                                                   ------- Cot
JODAN HIJI ATE                          ------- Lovitură de cot spre lateralul capului
CHUDAN HIJI ATE                      ------- Lovitură de cot la trunchi
HIJI AGE UCHI                             ------- Lovitură ascendentă spre bărbie
HIJI OROSHI UCHI                    ------- Lovitură descendentă cu cotul
UKE                                                   ------- Blocaj
JODAN UKE                                   ------- Blocaj ascendent la nivel superior
CHUDAN UCHI UKE                   ------- Blocaj dinspre interior spre exterior la nivel mediu
CHUDAN SOTO UKE                   ------- Blocaj dinspre exterior spre interior la nivel mediu
GEDAN BARAI                               ------- Blocaj descendent la nivel inferior
CHUDAN UCHI UKE GEDAN BARAI-------Blocaj dublu spre interior şi descendent
SHUTO                                             ------- Cantul palmei
SHUTO GAMMEN UCHI            ------- Lovitură laterală cu cantul palmei la tâmplă
SHUTO SAKOTSU UCHI            ------- Lovitură de sus în jos cu cantul palmei la claviculă
SHUTO SAKOTSU UCHIKOMI-------             Lovitură directă cu cantul palmei la clavicula
SHUTO HIZO UCHI                     ------- Lovitură cu cantul palmei la splină/coaste
SHUTO JODAN UCHI UCHI/NAKA UCHI   ------- Lovitură dinspre interior cu cantul palmei la gât
GERI (KERI )                                   ------- Lovitură cu piciorul
UCHI HAISOKU MAWASHI GERI KEAGE   ------- Lovitură ascendentă cu elan din interior spre exterior cu laba piciorului
YOKO SOKUTO GERI KEAGE ------- Lovitură ascendentă cu elan în lateral cu cantul/sabia tălpii
SOTO TEISOKU MAWASHI GERI KEAGE   ------- Lovitură ascendentă cu elan din exterior spre interior cu laba piciorului
MAE CHUSOKU GERI KEAGE ------- Lovitura ascendentă cu elan frontală cu periniţa mare a tălpii
HIZA GERI                                      ------- Lovitură cu genunchiul
KIN GERI                                         ------- Lovitură cu laba piciorului la nivelul testiculelor
MAE CHUSOKU GERI                 ------- Lovitură frontală cu periniţa mare a tălpii
MAWASHI GERI                           ------- Lovitură circulară
YOKO SOKUTO GERI                  ------- Lovitură în lateral cu cantul/sabia tălpii
KANSETSU GERI                          ------- Lovitură în lateral cu cantul/sabia tălpii la nivelul articulaţiei genunchiului
USHIRO GERI                               ------- Lovitură cu cantul/sabia tălpii către înapoi.

Notă: Termenii şi definiţiile mai sus menţionate reprezintă doar o mică parte din ceea ce reprezintă Terminologia Kyokushin, acestea fiind însă cel mai adesea uzitate.

Osu No Seishin! In Sosai’s Budo, Spirit and Light, Osu!